Behandlingar

Barn- och ungdomstandvård

Du har rätt att välja tandläkare oavsett ålder och tandvården är kostnadsfri för barn och ungdomar upp till 23 år. Välkommen hela familjen, från lillebror till farmor!
Vi undersöker barn och ungdomar regelbundet enligt Region Hallands riktlinjer.
Första gången är när barnet är omkring 3 år. Har du flera barn ordnar vi gärna så att alla kan komma samtidigt om det passar bra för er.
Barn och ungdomar blir undersökt av tandläkare eller tandhygienist. I vissa utvecklingsfaser behöver vi titta ofta och noggrant på bettet och bedöma om det finns behov av tandställning. Åren däremellan undersöks barn och ungdomar av tandhygienist. Det är viktigt att lära sig borsta rätt och förstå hur man undviker att få hål i tänderna. Tandhygienist och tandsköterska hjälper till med individuella råd till barn, ungdomar och föräldrar.

Kostnadsfri tandvård till och med 23

Om du fyller 23 år i januari har du fri tandvård hela året ut, fyller du 23 år i december har du fri tandvård till och med 31 december, även om du kommer att vara 23 år gammal under större delen av nästkommande år.

Undersökning

Tandläkare eller tandhygienist undersöker dina tänder.

Vid det första besöket hos oss träffar du någon av våra tandläkare. Då frågar vi om ditt allmänna hälsotillstånd, för en säker och trygg behandling. Vi vill  veta hur du tidigare har upplevt tandläkarbesök och eventuella speciella önskemål.

Tandläkaren undersöker dina tänder och vi tar röntgenbilder och ibland foton. Vi  noterar vad som tidigare har utförts i din mun och ställer diagnos. Sedan går vi tillsammans igenom behov av behandling och kostnadsberäkning på den föreslagna behandlingen.

När du är färdigbehandlad  föreslår vi ett lämpligt tidsintervall för återbesök, och då blir det oftast till tandhygienisten.

Tandimplantat

Friska tänder är en livskvalitet. Det är först när vi förlorat tänder som vi blir medvetna om hur mycket det påverkar livskvaliteten.
Om du förlorat en eller flera tänder kan tandimplantat vara ett sätt för dig att få tillbaka din tugg funktion och livskvalitet.

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en titanskruv som ersätter en förlorad tandrot. Tandimplantatet sätts in direkt i käkbenet och växer fast. Läkningstiden är i de flesta fall 8-12 veckor.
Inför behandlingen är det viktigt att göra en noggrann undersökning med bland annat röntgen för att kontrollera att käkbenet är friskt och att det finns tillräckligt med ben för att vi ska kunna operera in titanskruvar.
Tandimplantat måste regelbundet kontrolleras och skötas med noggrann munhygien. Våra tandhygienister informerar och visar hur du kan hålla en god munhygien. Det finns ingen åldersgräns uppåt för att få implantat. På barn och ungdomar utförs implantat när de vuxit klart.

Estetisk tandvård

Moderna metoder ger möjligheter att påverka tändernas färg, form och ställning. Vi erbjuder det senaste inom tandblekning, blästring och skalfasader.
Missfärgningar av tobak, te och kaffe mm kan vi ofta blästra bort med hjälp av Air-Flow, en metod med vatten, luft och ett speciellt rengöringspulver. Du fräschar upp ditt leende snabbt, skonsamt och smärtfritt.

Tandblekning

Med tiden kan tänderna mörkna. Detta kan vi i dag bleka bort med effektiva och skonsamma metoder. Vi vill alltid att tandläkaren först undersöker och gör en bedömning av din tandstatus. Om du har hål, tandköttsinflammation måste detta åtgärdas först. Blekning med skonsamma metoder är mindre skadligt för tänderna om det utförs på rätt sätt av tandvården.

Skalfasader

När man inte kan bleka tänderna eller om man vill förändra formen på tanden kan man göra skalfasader eller skalkronor på tänderna. Det innebär att man slipar minimalt på tanden och sedan fäster ett tunt porslinsskal på tanden. Är tänderna mycket lagade gör man oftast porslinskronor. Enklare formförändringar som till exempel ett litet mellanrum mellan två tänder, kan vi ibland lösa genom att bygga på tänderna med fyllningsmaterial i tandens färg.

Bra att veta…

  • Det finns ett statligt tandvårdsstöd och ett årligt tandvårdsbidrag… Vill du veta mera så fråga gärna oss i tandvårdsteamet
  • Vid varje behandling lämnas en prisuppgift
  • Kunden kan alltid få ett kostnadsförslag på olika behandlingsalternativ som blir aktuella
  • Priset kan påverkas av svårighetsgraden på behandlingen
  • Vi kallar dig till undersökning med jämna intervaller efter överenskommelse och behov

Kontakta

Tel: 0300-650 650
Fax: 0300-650 655
info@teamtandonsala.se

Besök

Onsala Vårdcentral
Mariedalsvägen 6
439 30 Onsala

Visa på karta

Öppettider

Mån-Tor

7-19
Fre

7-14